Gezonde avond maaltijd

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 16:28

Voor de avondmaaltijd geldt dat het net als je ontbijt en lunch voldoende goede voedingsstoffen en energie moet leveren om te kunnen functioneren. Daarnaast is het ook goed om de tijd te nemen voor je maaltijd na een drukke dag en te genieten van je eten en de rust. Voor veel mensen is dit niet de werkelijkheid door alles wat vaak nog moet gebeuren.

 

Als je erg snel eet, kan dit ervoor zorgen dat je onbewust teveel eet, omdat je niet merkt dat je al vol zit. Pas na 15-20 minuten geven je hersenen een seintje dat je genoeg hebt gegeten. Wat kan helpen om bewuster te eten is de tijd nemen om echt je eten te proeven, je bestek af en toe even neer te leggen en goed te kauwen.

Als je met meerdere mensen aan tafel zit is het ook een goed moment om samen te praten.  Als je voor de TV zit of ondertussen nog met van allerlei andere dingen bezig bent, bijvoorbeeld op een scherm, dan eet je vaak ook onbewuster en sneller. 

Het tijdstip van jouw avondmaaltijd is afhankelijk van jouw dagritme. Te vroeg eten kan tot gevolg hebben dat je later op de avond gaat snacken. Laat eten is geen probleem, maar het is wel verstandig niet een hele maaltijd te eten binnen 2 uur voor je naar bed gaat. De spijsvertering vertraagt naarmate de nacht in zicht komt.

 

4 stappen voor een gezonde avondmaaltijd van diëtiste Elly Kaldenberg:

  1. Eet veel groente, minimaal de helft van je bord. Varieer met kleuren en soorten. Ook kan je koken, stomen en wokken afwisselen of rauwkost bij de maaltijd eten.
  2. Zorg voor een portie eiwit, zoals: vis, kip, vlees, peulvruchten, noten en ei. Vaak eten we bij onze avondmaaltijd genoeg eiwit, in tegenstelling tot ons ontbijt en lunch. 
  3. Aardappelen of een volkoren product, zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst, boekweit of volkoren bulgur zorgen ervoor dat je langer vol zit. Maar het hoeft geen grote portie te zijn. 
  4. Vloeibaar vet voor de bereiding, zoals olie.

Een avond maaltijd hoeft niet altijd per se warm te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een voedzame salade kiezen. Kijk dan ook even naar de 4 stappen: genoeg groente (1), eiwit (2) door vis, ei, of peulvruchten, volkoren(3) door wat quinoa of volkoren pasta door de salade te doen en een scheutje olijfolie (4) om het af te maken. 

 

Soto

Wij vaak eten vaak Soto met verjaardagen, omdat je daar een grote pan van kunt maken.

 

Ingrediënten zijn:

Prei, uien, komijn, ketoembar, masala of kerrie, peterselie, kip, kip bouillon, soe-oen, tauge. 

Daarbij (zilvervlies) rijst, gebakken uitjes, ketang, een gekookt eitje en kroepoek.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.